Monument de 5 van Greup

Post 28 of 43
Monument de 5 van Greup

De laatste tijd is HW Gedenkstenen bezig geweest met een bijzondere opdracht. Wij hebben namelijk het monument mogen maken voor de 5 van Greup. Op 7 augustus 1941 maakte een Britse Wellington bommenwerper een noodlanding op een akker in Greup. Greup is een kleine gemeenschap in de Hoeksche Waard, gelegen tussen Oud-Beijerland, Mijnsheerenland, Westmaas en Klaaswaal. Landarbeiders en omwonenden hielpen Sgt. J.A. Walker en zijn crew. Zij gaven geld, voedsel, kleding en een kaart van de omgeving. Een menselijke actie die door de Duitsers zwaar bestraft zou worden.

Tientallen mannen werden op het schoolplein in Westmaas opgesteld. 14 werden opgepakt en naar het Haagscheveer (politiebureau in Rotterdam) afgevoerd. 6 van hen werden na de rechtszaak vrijgelaten, 3 gingen het gevang in om later naar Duitsland en Polen afgevoerd te worden. 5 mannen, Bastiaan Arie Barendregt (22), Arie van Steensel (26), Pieter Wouter Kruythoff (29), Joris de Heus (52) en Arie van der Stel (60) zijn op 19 september 1941 ter dood gebracht. Waar en hoe is tot op heden niet bekend. Ook de plaats waar zij begraven zijn is een raadsel.

Op 19 september 2013, 72 jaar nadat de 5 gefusilleerd zijn, werd het monument ter nagedachtenis aan hen onthuld aan de Stougjesdijk. Op de plek waar één van de mannen, Arie van der Stel, nog gewoond heeft, staat nu een ontwerp van Eelse Bies. Het betreft een twee-delige Belgisch Hardstenen sokkel met daar op een verwrongen propeller. De namen en leeftijden van de 5 van Greup zijn in de sokkel aangebracht. Het is geen zerk of grafsteen maar nu hebben de nabestaanden wel een mooie persoonlijke plek om hun familieleden te gedenken. HW Gedenkstenen bedankt de stichting voor het vertrouwen en de mogelijkheid voor ons om aan het tot stand komen van dit monument mee te kunnen werken.

De Engelse bemanning van de Z8807 werd overigens krijgsgevangen gemaakt en overleefden de Tweede Wereldoorlog.