Polijsten en boucharderen.

Post 29 of 43
Polijsten en boucharderen.

Na dat een blok ruwe steen gewonnen is, volgt er een lange weg naar een afgewerkte grafsteen.

Van het blok worden platen gezaagd in verschillende diktes. De letterplaat van een gedenksteen is soms 6 of 8 cm, terwijl een grafzerk wel 12 cm dik kan zijn. Deze platen worden in de gewenste vorm en maat gezaagd.

Dan volgt de afwerking. De meest gebruikte afwerking voor een grafmonument is gepolijst. Polijsten zorgt er voor dat de steen gaat glanzen en dat de kleur mooi naar bovenkomt. In of op dit gladde oppervlak kan de naam van de overledene aangebracht worden door middel van zandstralen, graveren of het bevestigen van bronzen lettertekens. Op de gepolijste Nero Assoluto kunnen zelfs lasergravures duidelijk aangebracht worden.

Op de foto ziet u een monument waarvan een gedeelte gepolijst en het andere gebouchardeerd is. Boucharderen is een steen bewerking welke aangebracht wordt met een bouchardeerhamer, dit is een slaghamer waarvan de vierkante kop is voorzien van een aantal puntjes. Deze kop is meestal verwisselbaar en heeft een aantal 5 x 5 of 7 x 7 geharde stalen punten. Deze bewerking is alleen toepasbaar op harde gesteentes.

 

 

Tags: , , , , , , , ,