Neemt gemeente Barendrecht Begraafplaats Scheldestraat weer in gebruik?

Post 36 of 43
Neemt gemeente Barendrecht Begraafplaats Scheldestraat weer in gebruik?

 

 

Afgelopen week (5 maart 2013) heeft de ChristenUnie/SGP een motie ingediend om de Begraafplaats Scheldestraat te behouden. Door het opstellen van een herinrichtingsplan moet de uitgifte van nieuwe graven weer mogelijk worden.

Deze begraafplaats is sinds 1871 in gebruik. In het oudste gedeelte wat ovaalvormig is liggen oa arsten, notarissen, burgemeesters en dijkgraven. De aula stamt uit 1937 en was oorspronkelijk een rouwkapel. Vanwege de ouderdom van deze begraafplaats is hij van bijzondere sociaal-en cultuurhistorische betekenis, er staan nog gave karaktervolle gedenkstenen.

Al tien jaar worden hier alleen nog maar begraven in familiegraven die al verkocht waren omdat er sinds die tijd geen nieuwe graven meer uitgegeven. Hierdoor komt er minder geld binnen waardoor het onderhoud op deze begraafplaats achteruit gaat. De grafstenen en zerken op graven waarvan de grafrechten niet verlengd worden zijn verwijderd hetgeen open plekken veroorzaakt. De graven zelf worden echter niet geruimd, dus komt er ook geen ruimte vrij voor nieuwe graven.

Volgens de fractie van de ChristenUnie/SGP kan er voldoende geld binnenkomen om het onderhoud van Begraafplaats Scheldestraat te bekostigen als er weer nieuwe graven uitgegeven worden.

Deze begraafplaats is voor veel inwoners van Barendrecht van emotionele waarde en het zou dan ook fijn zijn als Begraafplaats Scheldestraat in stijl behouden blijft en er in de toekomst weer Barendrechters hier begraven kunnen worden.

 

Tags: , , , , , , , ,